Dålig Hösilage

Sådär ja, nu har jag hittat  bra fakta från lantbruksuniversitetet om dåliga hösilagebalar, detta borde HAMMARBY GÅRD Läsa på och kanske lära resten av folket där. Dom kan va hur sura som helst på mig men det skiter ja fullständigt i då jag skulle klagat och skrivit om det igen om ja hade blivit tvungen! LÄS OCH LÄR, (LÄS SPECIELLT DET UNDERSTRUKNA DÅ DET ÄR EXAKT SÅ VÅR BAL VAR SOM DOM UTFODRADE MED)
Cecilia Müller, foderforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet:

Kan inte hästen själv avgöra om fodret är dåligt och då låta bli att äta?
- I många fall gör de det, men det är ingenting man kan förlita sig på. Det kan vara så att det som gör fodret dåligt inte märks, eller att de inte har något annat att äta. Djurskyddslagen anger att man som ansvarig är skyldig att se till att fodret är av god kvalitet.

Är det okej att ta bort det mögliga och utfodra med resten av balen?
- Mögeltillväxt kräver syretillgång, därför ska mögelangrepp i en hösilagebal alltid ses som ett tecken på att balen är skadad. Det vanligaste stället för mögel är ytan av balen, då är det oftast på grund av att det gått hål på plasten. Är det väl avgränsade mögelfläckar som inte växer vidare inåt i balen kan man sortera bort det, med ordentlig marginal, och fodra med resten av balen. Men var uppmärksam på att det du fodrar med ser bra ut och luktar fräscht. Är det mögel på flera ställen i balen, eller om mögel växer vidare inåt i balen, tyder det på att konserveringen inte fungerat. Då ska balen utan tvekan kasseras!

Vad gör man om man hittar ett dött djur eller ett ormskinn i en bal?
- Av säkerhetsskäl ska man kassera hela balen. Det döda djuret ger en ökad risk för förekomst av botulinumbakterier. Om man hunnit utfodra med delar av balen ska man genast ta bort allt foder som hästarna inte redan ätit upp, och vara extra uppmärksam på hur de mår under den närmaste veckan. Muskeldarrningar, stel gång, svårigheter att äta och svälja, nedsatt tonus i tunga, ögonlock och svans och tilltagande muskelsvaghet är symptom på botulism

Är vita prickar på fodret farligt?
- Ibland hör man folk prata om "vitt mögel". Det de antagligen menar är det som ser ut som vita, knappnålshuvudstora prickar. Då handlar det inte om mögel och det är inte heller mjölksyrabakterier (de syns inte), sockerutfällningar eller insprutat B-vitamin, som man ibland hör. Prickarna är helt enkelt jästsvamp. I begränsade mängder är det inte farligt, men det är däremot mögel!
Cecilia förklarar vidare:
- Jästsvampen i sig är inte farlig, men den ger en indikation om att allt inte står rätt till med balen. Hittar man jäst i en hösilage- eller ensilagebal kan man räkna med att hållbarheten är förkortad. Redan efter några timmar kan det bli värme i balen. Varmgång tyder på förskämning och man ska inte utfodra med sådana balar. Jäst kan finnas även i ytlagret på höbalar, om de förvarats fuktigt. Sådant hö ska man inte heller utfodra med.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0